Sahip olduğu, üretim ve pazarlama yetkinlikleriyle Türkiye çikolata pazarının yenilikçi ve öncü şirketi olan Ülker Çikolata, bu özellikleriyle sektörün lideri kimliğini de taşıyor.
Modern çikolata üretimine 1972 yılında başlayan Ülker Gıda, 1976 yılında çikolatayı kalıplı olarak yapabilmek amacıyla 2 adet kalıplamalı üretim hattı yatırımı gerçekleştirdi ve dolgulu ürünler üreterek, Türkiye pazarına tanıttı. 1982 yılında yeni bir çikolata fabrikası kurarak ürün kapasitesini ve çeşitlerini artırdı. 1991 yılında ise Ülker Çikolata Sanayi A.Ş. kurularak, bütün çikolata üretimi bu şirket altında toplandı.
Ülker Çikolata, İstanbul Sanayi Odası'nın 2012 yılı verileriyle yaptığı Türkiye'nin en büyük 500 Sanayi Kuruluşu Listesi'nde 93. sırada yer aldı. Ülker Çikolata, İstanbul Topkapı'da yıllık 203 bin ton üretim kapasitesine sahip 3 fabrikasında 1000 çalışanıyla faaliyetlerini sürdürüyor. 26.742 m2'lik alan üzerine kurulan fabrikalar, toplam 67.745 m2 kapalı alanda üretim yapıyor.
Solid çikolata, çikolata kaplamalı ürünler, krem çikolata, ikramlık çikolata ve toz kakao kategorilerinde, Ülker, Alpella ve Lovells markaları altında 400'den fazla çeşit üreten şirketin en tanınmış markaları arasında Ülker Çikolatalı Gofret, Çokokrem, Metro, Albeni, Çokonat, Dido, Cocostar ve Caramio bulunuyor.
ISO 9001: Kalite Yönetim Sistemi, ISO 22000: Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi, BRC, OHSAS 18001: İş Sağlığı ve Güvenliği, ISO 14001: Çevre Yönetim sistemi ve TSE belgelerine sahip olan Ülker Çikolata AIB (American Institute of Baking) belgesini de almıştır.
Ülker Çikolata Sanayi A.Ş, tüketici istek ve beklentilerine, bilim ve teknolojideki hızlı gelişime çabuk uyum sağlayacak alt yapı, bilgi, beceri ve tecrübeye sahip bir şirket kimliği taşıyor. Şirketin faaliyeti pazarlama ve yatırım departmanlarının satış şirketleriyle beraber sinerji yaratan bir ekip çalışması ile yapılıyor.
Ülker Çikolata'nın geniş ürün yelpazesi, büyük ve gelişmiş makine-tesis parkına sahip olmasını zorunlu kılıyor. Kullanılan ileri teknoloji ile üretim proseslerinin tamamına yakını otomasyon sistemiyle yönetiliyor. Üretim hatlarının yanı sıra, lojistik destek sağlayan kolileme, koli taşıma, paketleme ve depolama sistemleri de otomasyon sistemi içinde yerini alıyor.
Ülker Çikolata'da, üretim prosesleri kadar Ar-Ge çalışmaları da önemli bir yer tutuyor. Ar-Ge sorumluluğunda yapılan işler şöyle sıralanıyor: Yeni ürün projelerinin hayata geçirilmesi, ürün kalitesi ve/veya standartlarının iyileştirilmesi, yeni hammadde, proses ve teknolojilerin araştırılması ve uygulamaya alınması, hammadde, ve proses standartlarının belirlenmesi ile mevcut olanlarının iyileştirilmesi. Bu iyileştirmelerin Türk Gıda Mevzuatı, Avrupa Topluluğu Gıda Mevzuatı, ihracat yapılan ülkelerin gıda mevzuatları ile çevre yasalarını dikkate alarak sağlıklı beslenme kuralları gözetilerek yapılması.
ÜLKER ÇİKOLATA’DA KALİTE VE GIDA GÜVENLİĞİ DEĞİŞİMİ – (AIB)
Ülker Çikolata kalite ve gıda güvenliği anlayışlarını ileriye taşımak amacıyla 2011 yılı Ekim ayında bir uluslararası denetim kuruluşu ile bir proje başlattı. Proje ile tedarikçiden başlayarak ürünün tüketiciye ulaşmasına kadar olan zincirde, yüksek standartlar ve etkin bir kontrol mekanizması kurulması, böylece tüketicinin ve markaların korunması amaçlanıyor. Ülker Çikolata ve Ülker Bisküvi'ye ait 5 fabrika, hammadde ve bitmiş ürün depoları ile 55 tedarikçi ve 100'den fazla distribütörü kapsayan projede denetçi kuruluş tarafından kritik hammadde ve ambalajların 6 aylık aralıklarla denetlenmesi kalitenin sürekliliğini sağlıyor. Adaptasyon sürecini takiben, "habersiz denetim" programına geçilmesi de tedarik zincirinin her aşamasında her an aynı standartların sürdürülmesine olanak veriyor.
Hakkımızda